Sužinojome, kuo skiriasi žaliasis ir violetinis bazilikas ir kaip jį efektyviau naudoti.
Bazilikas mūsų šalyje tampa vis populiaresnis, jo galima rasti beveik visų prekybos centrų lentynose. Tačiau ne visi supranta, kuo skiriasi žaliasis ir violetinis bazilikas. O jis tikrai yra!
Gastronominių ypatumų požiūriu žaliasis bazilikas yra švelnesnio aromato, šiek tiek salstelėjusio skonio ir gaivaus poskonio. Dėl to jis aktyviai naudojamas desertuose, kokteiliuose, limonaduose ir pan.
Tačiau juodasis ir violetinis bazilikas yra aštresnis ir pikantiškesnis, todėl puikiai tinka žuviai, mėsai ir pan. pagardinti. Šaunu, kad žaliasis bazilikas taip pat naudojamas mėsai ir žuviai ruošti, tačiau violetinis bazilikas suteikia daugiau skonio ir aromato.
Sudėties požiūriu violetinis bazilikas yra ėslesnis. Jo spalvą lemia antocianinai, kurie yra antioksidantai. Mokslininkų nuomone, reguliariai vartojant violetinį baziliką galima apsisaugoti nuo daugybės ligų, įskaitant kai kurias vėžio rūšis.
Kitaip tariant, žaliasis ir violetinis bazilikas yra praktiškai vienodi. Juose yra vitaminų A, K, C, beta karotino, kalio, kalcio, magnio, zalizumo ir midos. Bazilikas zmіtsunyu atmintį, teigiamai veikia nervų sistemą, gerina imuninę sistemą, pratęsia odos jaunystę, taip pat turi antizapalinių ir antimikrobinių savybių. Violetinis bazilikas labiau paplitęs Kaukaze ir Azijoje, o žaliasis – Europoje.