Vitamino B12 trūkumas: kam gresia rimtos pasekmės sveikatai?

Ką turėtų prisiminti žmonės, nusprendę atsisakyti gyvūninės kilmės produktų ir tapti veganais? Kai kurios pagrindinės maistinės medžiagos dažniausiai randamos gyvūniniuose produktuose. Pavyzdžiui, vitaminas B12. Iš visų B grupės vitaminų būtent į jį reikėtų atkreipti dėmesį, kai norite pereiti tik prie augalinės mitybos. Vitaminas B12 organizme nesintetinamas ir turi būti gaunamas su maistu. Todėl jo trūkumas gali turėti rimtų pasekmių sveikatai.

B12 trūkumas prasideda pokyčiais aktyviai besidalijančiose ląstelėse – kaulų čiulpų ir virškinamojo trakto ląstelėse. Atsiranda kraujo apytakos sutrikimų – sutrinka eritrocitų sintezė ir brendimas. O iš apsinuodijimo pusės vystosi malabsorbcija – sutrinka osmoktuvannya žarnyne, taip pat glositas ir stomatitas.

Šis vitaminas reikalingas mielininei neuronų membranai susidaryti, todėl esant jo trūkumui kyla neurologinių problemų. Jis taip pat apsaugo nuo riebalinės hepatozės.

B12 paros poreikis priklauso nuo amžiaus ir matuojamas mikrogramais (µg). Paaugliai turėtų gauti vidutiniškai 2,4-2,6 mkg vitamino. Jo poreikis padidėja moterims nėštumo ir žindymo laikotarpiu iki 2,8 mcg.

Subproduktuose ir kai kuriose jūros gėrybėse vitamino B12 yra daugiau. Pavyzdžiui, 100 g vištienos kepenų yra 17 mcg, karvės kepenyse – 60 mcg, o moliuskuose – iki 12 mcg. Gana daug vitamino B12 yra ir riebiose jūros gėrybėse, pavyzdžiui, oseledose ir skumbrėse – beveik 10 mcg 100 g produkto.

Daugeliu atvejų tradicinėje žmogaus mityboje vitamino B12 yra pakankamai. Skirtingai nei kiti B grupės vitaminai, jis gali kauptis kepenyse. Dėl to akivaizdus jo trūkumas pasireiškia tik tuo atveju, jei vitamino B12 ilgą laiką trūksta maiste arba kai jis prastai pasisavinamas.

Kam gresia vitamino B12 trūkumas?

1. Tiems, kurie laikosi nesubalansuotos vegetariškos arba griežtos veganiškos dietos ir iš savo raciono visiškai išbraukia gyvūninės kilmės produktus.

Taip pat skaitykite:  Pavasarinė alergija kamuoja trečdalį gyventojų, tačiau gydosi ne visi – kuo tai gresia?

2. vasarą gyvenantiems žmonėms. Vitamino B12 trūkumo rizika didėja su amžiumi dėl natūraliai mažėjančio druskos rūgšties kiekio skrandyje. O ji būtina vitamino įsisavinimui iš maisto.

3. sergantiems trauminės sistemos ligomis. Vitamino B12 trūkumo rizikos veiksniais laikomos žarnyno operacijos, kasos liaukų nepakankamumas, uždegiminės žarnyno ligos, parazitinės infekcijos (helmintai) ir kai kurios autoimuninės ligos.

4. vartojantiems tam tikrus vaistus, įskaitant metforminą arba vaistus, slopinančius druskos rūgšties sekreciją skrandyje – protonų siurblio inhibitorius ir antacidinius vaistus. Jie gali sumažinti organizmo gebėjimą įsisavinti vitaminą B12 iš maisto.

Vitamino B12 trūkumas ypač pavojingas nėščioms moterims, nes gali neigiamai paveikti vaiko sveikatą, padidinti apsigimimų riziką. Todėl nėščios moterys turėtų vienareikšmiškai vengti bet kokių radikalių dietų ir veganizmo, kitaip pasekmės gali būti baisios. Toks pavojingas šio vitamino trūkumas vaikų vystymuisi.

Ir dar vienas svarbus dalykas. Prieš pereinant prie suvore alyvuogių dietos, svarbu iš gydytojo-dietologo sužinoti, kaip tai daryti, kad tai būtų saugu sveikatai. Kad tiksliai žinotumėte, kaip veiksmingai tiekti vitaminą B12 tinkamai subalansuotai mitybai.

0 Shares:
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Siūlome paskaityti