Vėžio priežastys dažnai būna įvairios. Tačiau maistas vaidina svarbų vaidmenį: beveik 30 proc. vėžio atvejų susiję su mityba. Vokietijos vėžio tyrimų centrui ypatingą susirūpinimą kelia du maisto produktai.
Krūties vėžys yra dažniausia moterų vėžio rūšis, o storosios žarnos vėžys abiejuose straipsniuose užima antrą vietą. Abiejų vėžio rūšių išsivystymo priežastys kol kas nesuprantamos. Vis dėlto Vokietijos vėžio tyrimų centro (DKFZ) mokslininkai nustatė vėžį sukeliantį veiksnį maisto produktuose – vadinamąjį BMMF mikrobą.
Reikia atlikti tolesnius tyrimus.
BMMF reiškia „galvijų mėsos ir pieno faktorius” ir aptinkamas Europos karvių piene ir mėsos produktuose. BMMF poveikio vėžio rizikai masto patikimai įvertinti neįmanoma. Dar reikia atlikti tolesnius infekcijos sukėlėjų tyrimus.
Apie mitybos svarbą:
- Vėžiu serga beveik kas trečias žmogus. To priežastys yra įvairios. Vis dėlto, OIE duomenimis, mityba vaidina lemiamą vaidmenį. Organizacijos „Stiftung Warentest” vartojimo ekspertai nurodo, kokių produktų nereikėtų vartoti arba bent jau valgyti nedideliais kiekiais: mityba lemia kas trečią vėžio atvejį.
- Vokiečių vėžio tyrėjas įtaria: daug krūties ir storosios žarnos vėžio atvejų gali sukelti infekcija, kurią sukelia karvių piene ir karvėse esantys škidlivymi patogenai. Dabar jis turi naujų įrodymų: Nobelio medicinos premijos laureatas teigia, kad piene ir mėsoje esantys patogenai gali sudaryti palankias sąlygas vėžiui atsirasti.
- Ar yra ryšys tarp tam tikrų maisto produktų vartojimo ir vėžio? Tai tiriama atliekant įvairius tyrimus visame pasaulyje. Kai kurie mokslininkai įtaria, kad ypač krūties ir storosios žarnos vėžys, taip pat išsėtinė sklerozė gali būti susiję su karvės pieno ir karvės pieno vartojimu. Netinkama mažų vaikų mityba vėliau gali sukelti vėžį.