Žurnale „Advances in Nutrition” paskelbtoje naujoje apžvalgoje pateikiama svarių įrodymų, kad prozapalinė mityba, kurią sudaro perdirbti maisto produktai, didina 27 lėtinių ligų ir ankstyvos mirties riziką.
Be to, karščio mažinimas geriau maitinantis gali sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką.
Aiškūs įrodymai
Prozapalinė dieta – tai mityba, kuri ilgainiui gali sukelti padidėjusį uždegimą organizme. Tokią dietą dažnai sudaro dideli kiekiai komercinių kepinių, riebaus maisto ir riebios mėsos, tačiau mažai vaisių, daržovių ir kitų sveikų maisto produktų.
Autoriai apibendrino 15 metaanalizių, t. y. tokio tipo tyrimų, kuriuose apibendrinami daugelio atskirų tyrimų duomenys, duomenis. Taip jie ištyrė 38 keturių milijonų vyrų iš viso pasaulio sveikatos rodiklius.
Mokslininkai rado pernelyg įtikinamų įrodymų, kad prozapalinės mitybos ir širdies priepuolių, ankstyvų mirčių bei tam tikrų rūšių vėžio, įskaitant žarnyno vėžį, kasos vėžį, diafragmos vėžį ir burnos vėžį, ryšys yra akivaizdus. Taip pat pranešta, kad prozapalinės dietos susijusios su depresija.
„Lėtinį uždegimą galime nustatyti paprastu kraujo tyrimu, kuriuo nustatomas uždegimo žymenų kiekis kraujyje. Mūsų mityba yra vienas iš daugelio veiksnių, darančių įtaką šių uždegimo žymenų lygiui”, – rašo autoriai.
Nepaisant gausių rinkodaros teiginių, kuriuos galite pamatyti internete, nėra jokių stebuklingų priedų ar super produktų, kurie padėtų kovoti su visais mūsų kvapais.
Ką daryti?
Apkraukite savo lėkštę įvairiais augaliniais produktais, pavyzdžiui, vaisiais, daržovėmis, neskaldytais grūdais ir pupelėmis, pavyzdžiui, avinžirniais ir sojos pupelėmis.
Pagardinkite maistą žolelėmis ir prieskoniais, reguliariai gerkite arbatą ir košes.
Reguliariai valgykite riebią žuvį.
Sumažinkite maisto produktų, galinčių sukelti perštėjimą, vartojimą: maisto produktų, kuriuose yra daug transriebalų ir sočiųjų riebalų, pavyzdžiui, esančių prekybiniuose kepiniuose, riebaluose ir riebioje mėsoje.