Kad sumažintumėte širdies smūgio riziką, pirmiausia reikia rūpintis savo sveikata, tinkamai maitintis ir vengti žalingų įpročių. Mokslininkai išsiaiškino, kokius maisto produktus reikėtų išbraukti iš mitybos raciono, kad būtų užtikrinta širdies sveikata.
Riebus maistas
Riebi vištiena ar gruzdintos bulvytės ne tik lemia papildomus kilogramus, bet ir kenkia širdžiai. Žurnale „The American Journal of Clinical Nutrition” paskelbto tyrimo duomenimis, valgant riebų maistą didėja išeminės širdies ligos ir dėl to širdies priepuolio rizika. Tarp tyrimo dalyvių, kurie tepto maisto valgė nuo keturių iki šešių kartų per savaitę, išeminės ligos rizika padidėjo 23 %, palyginti su tais, kurie tokį maistą valgė rečiau nei kartą per savaitę.
Dujinis vanduo
Gazuoti gėrimai kenkia dantims ir nervų sistemai, tačiau žurnale „Circulation” paskelbtas tyrimas parodė, kad jie kenkia ir širdžiai. Mokslininkų duomenimis, per dieną išgeriant du ar daugiau salyklinių gazuotų gėrimų, mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika sumažėja 21 %.
Kiaušiniai
Kiaušiniuose yra daug maistinio cholesterolio. Žurnale JAMA paskelbti tyrimo duomenys rodo, kad kiekvienas papildomas 300 mg maistinio cholesterolio per dieną didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Juoda mėsa
BMJ tyrimas, kurio metu mokslininkai 30 metų stebėjo 43,3 tūkst. suaugusių vyrų, nesirgusių širdies ir kraujagyslių ligomis, parodė, kad suvalgius vieną porciją bet kokios rūšies juodos mėsos per dieną, širdies ir kraujagyslių ligų, įskaitant išeminę širdies ligą, rizika sumažėja 12 %. Reikėtų pažymėti, kad juodą mėsą pakeitus aukštos kokybės augaliniu maistu, pavyzdžiui, pupelėmis, kalnais ar soja, gali sumažėti širdies ligų rizika.
Šoninė
Kaip rodo žurnale „JAMA Internal Medicine” paskelbti tyrimo rezultatai, apdorota mėsa, pavyzdžiui, šoninė, gali rimtai pakenkti širdžiai. Jis parodė, kad žmonėms, kurie du kartus per savaitę suvalgydavo porciją iš dviejų šoninės skiltelių, dviejų nedidelių dešrelių arba vieno dešrainio, širdies priepuolio rizika buvo 7 % mažesnė.