Vitaminas B5, dar vadinamas pantoteno rūgštimi, yra vienas svarbiausių vitaminų organizmo veiklai. Jis būtinas juodųjų kraujo kūnelių susidarymui ir suvalgyto maisto virtimui energija.
Jis yra vienas iš aštuonių B grupės vitaminų. Visi jie atsakingi už odos, plaukų ir akių sveikatą, taip pat už nervų sistemos, nervų sistemos ir kepenų veiklą. Geriausias būdas užtikrinti, kad organizmas gautų pakankamai vitamino B5, – laikytis sveikos ir subalansuotos mitybos.
Nors akivaizdžių šios medžiagos trūkumo organizme požymių nėra, paprastai medikai mielai atkreipia dėmesį į tam tikras būkles. Pagrindiniais požymiais laikomi šie:
1. pirštų tirpimas, kepenų jutimas;
2. galvos skausmas, sumažėjusios pažintinės funkcijos;
3. voma ir padidėjusi skrandžio vangumas;
4. pėdų odos patamsėjimas;
5. storosios žarnos dispepsija ir įvairių dispepsinių sutrikimų išsivystymas.
1. brokoliai;
2. kopūstai;
3. pilno grūdo grūdai;
4. grybai;
5. gorčius;
6. pupelės;
7. žirniai;
8. sočiai;
9. mėsa, įskaitant paukštieną.