Mokslininkai dažnai pataria, kad per didelis kavos vartojimas kenkia sveikatai. Ypač nerekomenduojama gerti daugiau kaip keturis puodelius šio gėrimo per dieną. Kaip paaiškėjo, organizmo būklei įtakos turi ir gaminimo būdas, dienos metas, kada jis vartojamas, ir net indai, iš kurių jis geriamas.
Jis išanalizavo daugybę įvairių su kava susijusių tyrimų ir įvardijo pavojingiausius sveikatai jos gėrimo būdus.
Kava iš vienkartinio puodelio
Nueikite į kav’yklą atsigerti ir grįžkite į darbą – taip kavą geria daugelis žmonių. Tačiau mokslininkai tuo nesidžiaugia. Geriant karštus gėrimus iš popierinių puodelių su įdėklais, kuriuose yra plastikinės plėvelės, organizme gali atsirasti kenksmingų mikroplastiko dalelių. „Šios cheminės medžiagos gali būti siejamos su daugeliu sveikatos problemų, įskaitant reprodukcinius sutrikimus ir nutukimą, taip pat su tokiomis problemomis, kaip sulėtėjusi vaikų raida”, – teigė JAV vartotojų asociacijos ekspertai.
Nefiltruota kava
French press yra vienas paprasčiausių ir greičiausių būdų patiems pasigaminti kavos. Švedijos Geteborgo universiteto mokslininkai mano, kad ilgainiui šis būdas gali pakenkti organizmui. Jų duomenimis, nefiltruotoje kavamale yra medžiagų, kurios didina cholesterolio kiekį kraujyje. Mokslininkai priėjo prie išvados, kad naudojant filtrą pašalinami kenksmingi elementai ir sumažėja širdies priepuolių bei atsitiktinės mirties tikimybė.
Rūgšti kava
Atrodo, kad ankstyvas rytas yra geriausias laikas išgerti kava. Specialistai rekomenduoja prieš geriant ją nusnūsti. Britų mokslininkai patvirtina, kad kofeinas prieš vakarienę gali neigiamai paveikti zukr kiekį kraujyje ir ateityje padidinti širdies ligų ir diabeto riziką.
Saldymedžio kava su viršūnėlėmis
Sveikatos apsaugos srities ekspertai įspėja, kad per didelis saldymedžio kavos su viršūnėlėmis arba pienu vartojimas gali turėti įtakos liemens apimčiai. Dietologai nerekomenduoja piktnaudžiauti tokiu deriniu. „Ilgainiui dėl šių papildomų kalorijų gali padidėti makštis”, – sakė mitybos specialistė Kellie McGrane.