Mitybos specialistas paaiškino, kaip burokėliai veikia žmogaus organizmą

Ryškiai rausva burokėlių spalva gali pagyvinti paprasčiausius patiekalus, o jų saldumas suteikia sodrumo skoniui. Jie taip pat yra neįtikėtinai sveiki, todėl tai viena geriausių daržovių, kurią verta įtraukti į savo mitybą.

paklausė Martha Stewart dietologės, kokią naudą organizmui turi burokėliai.

Sumažina ligų riziką

„Burokėliai yra vienas iš labiausiai antioksidantų turinčių maisto produktų“, – sako Ashley Bobrick, registruota dietologė ir dietologė Ohajo valstijos universiteto Wexner medicinos centre.

Antioksidantai yra svarbūs, nes jie kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie kitaip gali pažeisti sveikas ląsteles. Pasak Bobryko, antioksidantai taip pat mažina uždegimą ir lėtinių ligų, tokių kaip 2 tipo diabetas, išsivystymo riziką.

Palaiko širdies sveikatą

Ši šakninė daržovė gausi nitratų, kurie pagerina kraujotaką į širdį, išplėsdami kraujagysles, aiškina Bobrykas.

„Tai gali padėti sumažinti kraujospūdį ir padėti jums ilgiau išlikti aktyviems mankštos metu“, – priduria Bobrykas.

Be to, burokėliuose yra tirpių skaidulų, kurios gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje , kuris yra pagrindinis širdies ligų rizikos veiksnys.

Gerina virškinimą

Burokėliai taip pat yra viena iš pagrindinių maistinių medžiagų, reikalingų sveikam virškinimui. Tiksliau sakant, ši skaidula padidina išmatų kiekį, todėl jos lengviau pasišalina. Pasak Bobryko, ji taip pat skatina reguliarų tuštinimąsi.

Palaiko smegenų sveikatą

Burokėliuose yra nitratų ir betalainų – dviejų maistinių medžiagų, kurios skatina smegenų sveikatą, teigia Bobrikas. Abu junginiai gerina kraujotaką į širdį , o tai taip pat padidina kraujotaką į smegenis ir padeda pagerinti smegenų funkciją. Mitybos specialisto teigimu, tai gali pagerinti atmintį ir sumažinti demencijos riziką.

Kaip išsirinkti burokėlius

Pirkdami burokėlius, rinkitės tuos, kurie nėra pažeisti ir neturi dėmių. Ieškokite burokėlių su tvirta odele ir ryškiai žaliais lapais. Geriausia rinktis mažus arba vidutinio dydžio burokėlius, nes didesnės veislės paprastai būna kietos.

Taip pat skaitykite:  Akių apsauga prie kompiuterio – kaip išvengti nuovargio ir sveikatos problemų

Kaip geriau valgyti burokėlius – virtus ar žalius?

Burokėlius galima valgyti žalius, tačiau reikia nepamiršti kelių dalykų. Odelė yra valgoma, bet karti, todėl daugelis žmonių mieliau ją pirmiausia nuluptų.

Mike’as Makuchas, Johnsono ir Velso universiteto kulinarijos meno docentas, burokėlius apibūdina kaip turinčius subtilų saldumą su stipriu žemišku skoniu ir lengvu kartumu. Kai kurie žmonės yra jautresni šiam skoniui, suvokdami jį kaip purvą, bet jei jums patinka skonis, žali burokėliai gali būti puikus patiekalų priedas. Pabandykite sutarkuoti arba plonai supjaustyti žalius burokėlius ir naudoti juos kaip garnyrą.

Burokėliai dažniausiai verdami, todėl pakinta jų skonis ir sustiprėja saldumas. Skrudinimas yra populiarus, nes skatina karamelizaciją – procesą, kurio metu koncentruojamas natūralus cukrus. Kiti variantai: mikrobangų krosnelė, garinimas, kepimas orkaitėje ir kepimas.

0 Shares:
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Siūlome paskaityti