Mitybos specialistai atskleidė populiarius mitus apie sveiką mitybą: pagrindinės rekomendacijos

Nukrypimas nuo kai kurių tinkamos mitybos „taisyklių” nebūtinai reiškia sveiko gyvenimo būdo pažeidimą.

Jungtinių Amerikos Valstijų dietologai atskleidė septynis mitus apie sveiką mitybą ir paragino nebijoti atsisakyti dietų vardan subalansuotos mitybos.

Valgykite tik „gerą” maistą

Dietologai patarė neskirstyti maisto produktų į blogus ir gerus, kad valgydami tuos, kurie laikomi „blogais”, nesijaustumėte kalti.

„Kai suvokiate, kad visi maisto produktai iš prigimties nėra nei geri, nei blogi, atsiveria durys lankstesniam ir realistiškesniam mitybos būdui”, – sakė mitybos specialistė.

Nevalgykite po 19 val.

Dietologė Ann Monei nerekomenduoja laikytis šios taisyklės. Pasak jos, jei žmogus labai nori valgyti ir eina miegoti alkanas, tai tik sukels nemigą.

„Jei vakare tikrai esate alkanas, valgykite. Neleiskite, kad metraštis jums pasakytų, kada esate alkanas – leiskite, kad jums pasakytų jūsų kūnas”, – sakė ji.

Kartu, jei alkis dažnai kamuoja naktį, dietologė sakė išsiaiškinti jo priežastį, nes gali būti, kad dienos pradžioje suvalgytas maistas yra per mažas, nesveikas arba nesubalansuotas makroelementų atžvilgiu.

Nevalgykite angliavandenių

„Kaip ir bet kuris kitas maistas, (angliavandeniai) nepadidins jūsų makšties, nebent valgysite per daug, – sakė Yang.

Valgykite šešis kartus per dieną nedidelėmis porcijomis

Nėra nustatyto valgymų skaičiaus, kurį turėtumėte valgyti kasdien, kad sveikata būtų optimali, nes tai, kas geriausiai tinka vienam žmogui, gali netikti kitam.

Pasak Jang, trys 600 kalorijų valgymai per dieną turės tokį patį terminį poveikį kaip šeši 300 kalorijų valgymai per dieną. Todėl optimalų valgymų per dieną skaičių kiekvienas pasirenka pats: nuo trijų iki šešių. Svarbiausia – nepamiršti kalorijų ir valgyti reguliariai.

Nevalgykite nieko balto

Žmonės, kurie laikosi dietos, dažnai atsisako tokių produktų, kaip: balta duona, balti ryžiai, balti makaronai, baltos bulvės ir net bananai. Tačiau dietologė ir mitybos specialistė Quionne Miller savo pacientams siūlė šiuos produktus derinti su kuo nors maistingesniu: pavyzdžiui, užkrimsti garniruotų bulvių kartu su daržovėmis arba į sausainius su vištiena ir ryžių ankštimi įdėti rūgštynių.

Taip pat skaitykite:  Daugeliui žmonių žinoma būklė buvo susijusi su vitamino D trūkumu.

Ši taisyklė galioja todėl, kad jei apsipirkinėsite parduotuvės perimetru, pirksite tik pačius sveikiausius ir sveikiausius produktus, unikaliai apdorotus ir supakuotus. Žmonės, kurie jos laikosi, dažniausiai eina tik į daržovių ir mėsos skyrius. Tačiau mitybos specialistė Kristen Smit patarė žvalgytis į kitus skyrius ir pirkti neskaldytų grūdų, pupelių, ankštinių daržovių, žirnių, konservuotų daržovių ir ryžių, taip pat rapsų ir alyvuogių aliejaus.

Nevalgykite perdirbtų maisto produktų

Mitybos specialistė Sarah Schlichter teigė, kad perdirbti arba paruošti vartoti maisto produktai ne visada yra tokie blogi, kaip jie apibūdinami.

„Nors ir žinome, kad mityba, kurioje didelę dalį sudaro sveiki maisto produktai, gali turėti daug privalumų, perdirbti maisto produktai vis tiek gali suteikti gyvybiškai svarbių medžiagų”, – sakė ji.

Mitybos specialistė teigė, kad normalu retkarčiais valgyti tokius produktus, kaip konservuotas tunas, konservuoti rūgštynės, jogurtas, šaldytos daržovės, sūrio pynė, humusas ir greitai paruošiamos kruopos, jei žmonės neturi pakankamai laiko ar pinigų visaverčiam maisto gaminimui.

0 Shares:
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Siūlome paskaityti