Kaip gyventi ilgiau: įvardytas „tinkamas vaisių ir daržovių derinys” ilgaamžiškumui užtikrinti

Harvardo Čano visuomenės sveikatos mokyklos tyrėjų grupė galbūt nustatė geriausią vaisių ir daržovių derinį, užtikrinantį didžiausią naudą sveikatai. Mokslininkai išanalizavo daugiau kaip dviejų milijonų vyrų iš viso pasaulio 30 metų mitybos duomenis.

Tyrėjai padarė išvadą, kad „teisingas derinys” būtų valgyti dvi porcijas vaisių ir tris porcijas daržovių per dieną. „Atrodo, kad šis kiekis duoda didžiausią naudą rimtų lėtinių ligų prevencijos požiūriu ir yra palyginti prieinamas daugeliui žmonių”, – sakė pagrindinis tyrimo autorius Dongas Vangas (Dong Wang). Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Aha Journal”.

Manoma, kad kai kurie vaisiai ir daržovės duoda didžiausią naudą sveikatai. Prie jų priskiriami šie: – vaisiai, daržovės ir vaisiai, kurie yra labai svarbūs, pvz:

– špinatai;
– kopūstai;
– brokoliai;
– Briuselio kopūstai;
– citrusiniai vaisiai;
– uogos.

Tyrimų duomenimis, mažiausiai sveikatai nepalankūs maisto produktai buvo žirniai, kukurūzai ir bulvės.

Kas laikoma viena porcija?

NHS nurodė, kad viena porcija atitinka 80 g maisto. Kad nereikėtų kiekvieną kartą prieš valgant vaisių ar daržovę skambinti, mokslininkai rekomenduoja saugoti apytikslį ekvivalentą. Pavyzdžiui, viena porcija apytiksliai atitinka du ar daugiau mažų vaisių:

– dvi slyvos;
– du kiviai;
– trys abrikosai;
– šeši ličiai;
– septynios pusnys;
– keturiolika vyšnių.

Kalbant apie vidutinio dydžio vaisius, viena porcija atitinka maždaug vieną vaisių. Šį sąrašą sudaro:

– obuolys;
– bananas;
– kriaušė;
– apelsinas;
– nektarinas;

Kalbant apie daržoves, viena porcija atitinka:

– dviem brokoliams;
– keturiems valgomiesiems šaukštams virtų kopūstų, špinatų, žalumynų, gūžinių kopūstų.

Reikėtų atsižvelgti į tai, kad viena porcija laikoma ir 100-as šimtinių nesūdytų vaisių ar daržovių sulčių. NHS pripažino, kad norint gauti maksimalią žievę, būtina valgyti įvairių rūšių daržoves ir vaisius. Taip yra dėl to, kad kiekviename produkte yra savitas ląstelių, mineralų ir kitų maistinių medžiagų derinys.

Taip pat skaitykite:  Kodėl turėčiau valgyti kavuni?
0 Shares:
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Siūlome paskaityti