Jūsų mėgstami sušiai nėra pavojingesni, nei manote.

Sušiai ir suktinukai jau seniai nebėra egzotika ir tapo daugelio ukrainiečių mėgstamiausiu patiekalu vakarui su draugais, romantiškai vakarienei ar tiesiog greitam ir gardžiam valgiui. Anksčiau juos laikėme sveika greito maisto alternatyva, nes jų sudėtyje yra ryžių, ryžių, šviežių daržovių. Tačiau naujausi medicinos ir maisto saugos specialistų tyrimai verčia mus naujai pažvelgti į šį populiarų skanėstą. Pasirodo, paprastas rugių lakštas gali turėti pavojų, apie kurį net neįtarėte.

Kodėl medikams gadina pasirinkimą populiarūs vaidilai.

Daugelis žmonių mano, kad pagrindinė potenciali grėsmė žemėje yra siros žuvys. Tačiau ekspertai atkreipė dėmesį į kitą, iš pirmo žvilgsnio visiškai nepavojingą komponentą. Vartotojų teisių apsaugos tarnyba atliko nedidelės apimties tyrimą, kuris parodė, kad būtent dumbliai, kurie yra nereikšminga vaidilučių dalis, gali rimtai pakenkti sveikatai. Sudedamosios dalys, kurios naudojamos maisto gaminimui, pačios savaime nėra kenksmingos, tačiau problema slypi jų gebėjime kaupti toksines medžiagas iš aplinkos.

Problema ta, kad jūros dumbliai, kaip kempinė, sugeria viską, kas yra vandenyje. Deja, vandenynas, deja, nebėra švarumo etalonas, ir į jūros augaliją patenka pramoninių atliekų, svarbių metalų ir kitų toksinų. Juodieji jūros dumbliai ir rudieji kombu bei wakame, kurių dažnai dedama į salotas ir sriubas, yra populiarūs maisto ruošimo vaidmenims ir auginami pramoniniu mastu. Būtent jie tampa savotiška „slėptuve” pavojingiems spolukams, kurie vėliau atsiduria jūsų lėkštėje.

Svarbu suvokti, kad pavojus gresia ne tik japoniško maisto mėgėjams. Iš tų pačių rūšių jūros dumblių gaminami įvairūs maisto priedai, sausi prieskoniai ir užkandžiai, kurių galima rasti prekybos centruose. Taigi, net jei nevalgote džiovintų maisto produktų, toksinės medžiagos gali patekti į jūsų organizmą su kitais maisto produktais. Sveikatos specialistai ragina paisyti štamų sudėties ir nevalgyti produktų, kurių pagrindą sudaro jūriniai augalai.

Taip pat skaitykite:  Medikai atskleidė dažniausiai pasitaikančius šalutinius paracetamolio vartojimo poveikius

Nesaugūs metalai ir jodas: kuo pavojingi dumbliai

Mokslininkams didžiausią nerimą kelia cheminė dumblių sudėtis. Tyrimai parodė, kad mėginiuose yra tokių svarbių metalų kaip švinas, mish’jakas, varis ir net uranas. Šie elementai yra toksiški žmogaus organizmui ir turi galią kauptis audiniuose, todėl metams bėgant žūsta žmonės iš centro. Kai kuriais atvejais jų koncentracija gerokai viršijo leistinas medicinos normas, o tai kelia tiesioginę grėsmę sveikatai.

Padėtį sunkina tai, kad kai kurioms dumbluose aptiktoms medžiagoms nėra nustatytų medicininių normų. Tai reiškia, kad ekspertai net negali iki galo įvertinti rizikos lygio. Vartojame produktą, kurio galima žala iki galo nėra žinoma, ir tai paprastą vakarą paverčia savotiška „rulete”, kai ant kortos pastatomas mūsų pasitikėjimas savimi ir sveikata ilgalaikėje perspektyvoje.

Paradoksalu, bet net tai, kas laikoma mums naudinga, gali būti žalinga. Dumbliai yra jodo, kuris būtinas normaliai skydliaukės veiklai, kiekio rekordininkai. Tačiau jo kiekis jūriniuose augaluose yra toks didelis, kad reguliariai vartojant sausumoje gali susidaryti šio mikroelemento perteklius. O skydliaukės hiperfunkcija yra ne mažiau pavojinga nei jo trūkumas ir gali sukelti rimtų hormonų veiklos sutrikimų. Taigi, stengdamiesi užkąsti, neišvengiamai galite pakenkti savo organizmui.

Tačiau ar verta atsisakyti mėgstamų suktinukų „Filadelfija” ar „Kalifornija”? Privaloma. Pagrindinė išvada, kurią reikėtų padaryti, – žinoti priemonę ir būti informuotu vartotoju. Visiškas sausų maisto produktų vengimas nėra vienintelė išeitis, tačiau svarbu jų nepaversti kasdiene dieta. Stenkitės rinktis gerą reputaciją turinčias įstaigas, kurios stengiasi užtikrinti savo produktų kokybę ir tinkamumą. Atminkite, kad sąmoningumas ir atidumas yra geriausios priemonės, padedančios apsaugoti jūsų sveikatą.

0 Shares:
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Siūlome paskaityti