Įvardija pagrindines arbatos ruošimo klaidas, kurios mažina jos gerumą

Arbata yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje. Dešimtys tyrimų parodė, kad ji turi įvairių sveikatai naudingų savybių, įskaitant daugelio lėtinių ligų prevenciją.

Tačiau yra keletas plačiai paplitusių klaidų, kurias arbatos mėgėjai dažnai daro ruošdami arbatą. Jos negali visiškai sumažinti gėrimo naudingųjų savybių, tačiau turi pražūtingą poveikį kai kuriems svarbiems gadintojams.

Per karštas vanduo

Daugelis ekspertų sutinka su mintimi, kad arbatos nereikėtų ruošti tik verdančiu vandeniu. Problema ta, kad jis sunaikina pikantiškas arbatos lapelių savybes, todėl gėrimas tampa karštas. Be to, karštas vanduo gali sunaikinti subtilius antioksidantus – katechinus, dėl kurių arbata tokia gera.

Nėra vienos vandens temperatūros, tinkamos visoms arbatos rūšims užplikyti. Pavyzdžiui, žalioji arbata turėtų būti verdama ne aukštesnėje kaip 85 laipsnių Celsijaus temperatūroje, o juodoji arbata – 95 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Geriau nukelti virdulį nuo ugnies, kai vanduo tik pradeda burbuliuoti.

Užvirinimas trunka per ilgai

Fachivcai džiaugiasi, kad pavyko išvengti įpročio „pasidaryti arbatos ir pamiršti apie ją”. Kaip ir vandens temperatūra, virimo laikas priklauso nuo arbatos rūšies. Baltąją arbatą reikia užvirinti nuo vienos iki trijų kvepalų, žaliąją – tris kvepalus, o juodąją – nuo trijų iki penkių kvepalų. Jei lauksite per ilgai, vandenyje pradės gamintis taninai, kurie turės neigiamą poveikį žolelėms.

Per trumpas užvirinimas

Jei arbata nepakankamai užvirinta, kyla pavojus, kad iš jos negausite žievės. Maisto chemijos tyrimų duomenimis, priklausomai nuo arbatos cheminės sudėties, joje esančios prieskoninės medžiagos pradeda išsiskirti tam tikrais virimo proceso etapais. Pirmieji spiritai, atsirandantys po to, kai arbatos lapeliai pamerkiami į vandenį, turi įtakos arbatos aromatui ir skoniui. Po to pašalinami naudingieji mikroelementai – flavonoidai ir polifenoliai, taip pat kofeinas. Tuomet „išlenda” svarbesni mikroelementai ir karšti taninai. Jei arbatą ruošite greitai, galite prarasti visus jos privalumus.

Taip pat skaitykite:  5 požymiai, kad valgote per mažai angliavandenių

Arbatos maišeliai

Tokia arbata gali būti labai patogi, tačiau tai nėra geriausias pasirinkimas jūsų sveikatai. Visa esmė ta, kad dažnai į jį dedama sulaužytų arbatos stiebų ir lapelių, kuriuos daugelis žmonių vadina tiesiog „pjuvenomis”. Šiuose nuplikytuose produktuose yra mažiau eterinių aliejų ir išsiskiria daugiau stiprių taninų nei viso lapo arbatoje. Sveikesnė alternatyva yra „piramidžių” arbata. Paprastai ši arbata yra geresnės kokybės, o maišelis specialiai suprojektuotas taip, kad užtikrintų optimalų vandens patekimą. Jis taip pat turi pranašumą prieš tradicinius arbatos maišelius, nes pastaruosiuose dažnai būna sutrupintas papirusas, iš kurio į gėrimą gali išsiskirti nuodingų cheminių medžiagų.

0 Shares:
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Siūlome paskaityti