Gyvenimo trukmę galima įvairiai paaiškinti sveika ir subalansuota mityba. Specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti bent penkias porcijas įvairių vaisių ir daržovių, o mitybos pagrindą turėtų sudaryti maisto produktai, kuriuose gausu baltymų ir skaidulinių medžiagų. Be to, svarbu vartoti nedirginamus aliejus ir gerti daug ridino.
Kalbant apie uogas, kai kurios iš jų yra tokios naudingos sveikatai, kad turi tapti pagrindiniu maisto produktu šaldytuve tiems, kurie nori ilgai gyventi. Avietėse gausu flavonoidų – kvercetino ir galo rūgšties, kurie atsakingi už tinkamą širdies, ląstelių veiklą ir saugo nuo nutukimo.
Uogose yra daug stiprių antioksidantų, įskaitant vitaminą C ir elagino rūgštį. Lyginant su avižiniais dribsniais ir šermukšniais, avietėse jų yra dvigubai daugiau.
Mokslininkai išsiaiškino, kad jos taip pat pasižymi antipapalnuojančiu poveikiu, kuris mažina lėtinių ligų, įskaitant diabetą ir vėžį, riziką. Be to, tyrimai rodo, kad avietės mažina zuoko kiekį kraujyje ir didina atsparumą insulinui.
JAV Nacionalinėje medicinos bibliotekoje paskelbtame moksliniame straipsnyje buvo tiriamas aviečių poveikis skrandžio ir gaubtinės žarnos vėžinėms ląstelėms naikinti. „Nors aviečių ekstraktų antioksidacinis pajėgumas yra svarbus slopinant pūlinių ląstelių dauginimąsi, kitos uogų ekstraktų savybės lemia didžiąją dalį jų antiproliferacinio aktyvumo”, – teigė mokslininkai. Dėl to nustatyta, kad jagidijų ekstraktas slopino daugiau kaip 90 % piktybinių ląstelių.
Fahivtsi taip pat nustatė, kad avietėse yra daug antocianinų, kurie apsaugo nuo deginančio streso ir deginimosi, o tai sudaro palankias sąlygas širdies ligoms vystytis. Be to, uogos šalina iš organizmo „blogąjį” cholesterolį ir neleidžia pablogėti smegenų pažintinėms funkcijoms.