Ar geriau virti garuose, kepti ant grotelių, ar kepti orkaitėje? Kokią įtaką vitaminų kiekis maiste turi vitaminų kokybei maisto produktuose?

Galite nuolat valgyti nesveiką maistą, tačiau visos jūsų pastangos valgyti sveiką maistą nueis perniek, jei neskirsite pakankamai dėmesio tam, kaip jį gaminate.

Maisto gaminimas ant sausos ugnies

Maisto gaminimas ant sausos ugnies apima maisto ruošimą ant grotelių. Šis būdas gali sunaikinti iki 40 % mėsoje esančių vitaminų ir mineralų. Veikiant mėsą per dideliam sausos ugnies poveikiui, gali susidaryti policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAH), kurie potencialiai gali sukelti vėžį. Kad sumažintumėte susidarančių PAH kiekį, sumažinkite riebių taškelių kiekį ir iki minimumo sumažinkite gaminamos dim sum kiekį.

Orkaitėje

Kepimo būdai naudojant orkaitę apima kepimą. Dėl šio metodo maistinės medžiagos prarandamos minimaliai, tačiau ilgai kepant ar sutepant maistą aukštoje temperatūroje gali būti sunaikinta iki 40 proc. vitaminų B grupės medžiagų.

Tepimas

Tepimas sviestu gali atrodyti kaip vienas nesveikiausių maisto gaminimo būdų, tačiau jis gali būti labai sveikas, jei atliekamas teisingai. Tepant sviestu ant mažos ugnies galima išsaugoti vitaminus C ir B ir padidinti ląstelių skaičių bulvėse, nes krakmolas virsta atspariu krakmolu. Atsparusis krakmolas veikia kaip vandenyje tirpstanti celiuliozė.

Riebalus tepkite ant didelės ugnies ir rinkitės gerą alyvuogių aliejų (alyvuogių aliejų arba avokadų aliejų), kad išsaugotumėte riebalus.

Karkasas

Kepimas – tai kepimas kastrulyje ant vidutinės arba didelės ugnies su nedideliu kiekiu alyvuogių aliejaus. Tai vienas iš sveikatai naudingiausių būdų. Trumpas troškinimas be vandens neleidžia prarasti B grupės vitaminų. Kartu pridėjus nedidelį kiekį sveikų riebalų padidėja vitaminų kiekis.

Mikrošaldymo viryklė

Gaminant maistą mikrošaldymo krosnelėje vitamino C kiekis sumažėja iki 30 proc. Tačiau kitais atvejais šis gaminimo būdas tikrai „palankus gyvybiškai svarbioms medžiagoms”. Tyrimai rodo, kad mikrošaldymo krosnelėje antioksidantai aitriosios paprikos vaisiuose ir grybuose išlieka geriau nei daugumoje kitų gaminimo būdų.

Taip pat skaitykite:  Gydytojas paaiškino, kas iš tikrųjų slypi už linnya

Virimas garuose

Virimas garuose yra vienas geriausių būdų išsaugoti karščiui jautrius vitaminus, pavyzdžiui, hidrintus vitaminus. Tyrimai rodo, kad gaminant garuose vitamino C kiekis brokoliuose, špinatuose ir salotose sumažėja tik 15 proc.

0 Shares:
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Siūlome paskaityti