Apelsinų ir mandarinų šiurkštumą palygino amerikiečių mitybos specialistai

Apelsinai ir mandarinai yra vieni populiariausių citrusinių vaisių daugelyje šalių, įskaitant Ukrainą. Dėl šių vaisių kyla daug ginčų. Mokslininkai mano, kad apelsinai atsirado kaip mandarinų ir retesnio pomelo hibridas.

Citrusiniai vaisiai cinamonas

Vaisiai, svarbi sveikos mitybos dalis. Amerikiečių mitybos specialistė Kerry-Enn Jennings ragina valgyti daugiau apelsinų, mandarinų ir citrinų, kai tik įmanoma. Kuo naudingi citrusiniai vaisiai?

  • Citrusiniai vaisiai yra puikus vitaminų ir mikroelementų šaltinis. Vienas apelsinas gali užtikrinti organizmui reikalingą vitamino C paros normą. Citrusiniuose vaisiuose taip pat gausu B grupės vitaminų, fosforo, kalio, magnio ir midijaus.
  • Citrusiniai vaisiai turi daug celiuliozės, kuri būtina tinkamam žolės pasisavinimui. Amerikiečių mitybos specialistai rekomenduoja kiekvienam tūkstančiui kalorijų suvalgyti 14 g citrinų rūgšties. O viename puodelyje apelsinų dažinių yra 4 g citrinos.
  • Citrusiniuose vaisiuose yra nedaug kalorijų. Jie gerai tinka norintiems numesti svorio.
  • Kai kurie mokslininkai mano, kad valgant citrusinius vaisius maistui galima sumažinti akmenų susidarymo nervuose riziką. Taip yra dėl juose esančių citratų.
  • Citrusiniuose vaisiuose yra daug flavonoidų. Tyrimų duomenys rodo, kad šios medžiagos gali padėti sumažinti vėžio riziką.
  • Kvitkovina ir flavonoidai padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Tai gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Mitybos specialistai pataria, kad citrusiniai vaisiai turi tam tikrų trūkumų. Šiuose vaisiuose esanti rūgštis gali sudaryti palankias sąlygas ėduonies vystymuisi. Citrusiniams vaisiams būna alergija. O greipfrutai blogai sumisni su kai kurių kategorijų vaistais.

Kas geriau – apelsinai ar mandarinai?

Kuris vaisius sveikesnis – apelsinas ar mandarinas? Mitybos specialistai teigia, kad šie vaisiai yra labai panašūs. Dietologė Ketrin Berkheiser paaiškino, kodėl jie panašūs ir kodėl skiriasi:

  • Abu vaisiai turi daug vandens, daug angliavandenių ir beveik neturi riebalų. 100 g apelsinų arba mandarinų organizmui suteikia 4 % rekomenduojamos angliavandenių paros normos.
  • Mandarinuose yra tris kartus daugiau kalorijų – 53 kalorijos 100 g, o apelsinuose – tik 47 kalorijos 100 g.
  • Apelsinuose yra du kartus daugiau vitamino C ir folio rūgšties nei mandarinuose, tačiau juose yra 3,5 karto mažiau vitamino A.
Taip pat skaitykite:  Sveikata ir žmogaus kūnas: Kompleksiškas požiūris į kūno veiklą ir gerovę
0 Shares:
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Siūlome paskaityti