Kai kalbama apie biloką, pirmiausia į galvą ateina, žinoma, kiaušiniai, vištiena ir sūris. Įpratome juos laikyti pagrindiniais mūsų mėsos „statytojais”. Tačiau iš tiesų jūsų mėgstami gargždai ir košės gali būti ne mažiau galingi baltymų šaltiniai. Kai kuriuose įprastuose produktuose, kuriuos laikome angliavandeniais, yra toks baltymų kiekis, kad jie gali lengvai konkuruoti su paprastu kiaušiniu, kartu praturtindami mitybą celiulioze ir naudingais mikroelementais.
Angliavandeniai, kuriuose yra pakankamas kiekis baltymo
Daugelis žmonių vis dar mano, kad norint užsiauginti raumenų masę reikia pasikliauti vien gyvulinės kilmės maistu. Tačiau šiuolaikinė dietologija paneigia šį mitą. Specialistai teigia, kad mitybos įvairovė yra raktas į sveikatą. Tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 12 tūkst. žmonių, parodė nerimą keliantį rezultatą: tiems, kurie vartojo baltymus iš keturių skirtingų šaltinių (įskaitant mėsą, kiaušinius, pupeles ir grūdus), rizika susirgti aukštu kraujospūdžiu buvo 26 % mažesnė. Tai leidžia daryti išvadą, kad augalinių ir gyvulinių baltymų derinys yra laiminti strategija širdžiai ir kraujagyslėms.
Tiesą sakant, dvėseliena yra ne tik pelių maistas. Kaip aiškina mitybos specialistai, jis sudarytas iš aminorūgščių – tų pačių „molių”, iš kurių sudaryta kiekviena mūsų kūno ląstelė. Jos būtinos audinių atsinaujinimui, hormonų, fermentų gamybai ir net energijos gamybai. Norint palaikyti organizmo tonusą, mokslininkai rekomenduoja per kiekvieną pagrindinį valgį suvartoti 20-30 g dvėselienos. Ir šiuo tikslu nebūtina valgyti tik omletą. Standartiniame vištos kiaušinyje yra apie 6 gramus baltymų, tačiau yra produktų, kurie šį skaičių gali lengvai viršyti.
Šeši maisto produktai raumenims ir širdies sveikatai
Pirmieji mūsų sąraše yra tikri daržovių pasaulio čempionai – pupelės. Vos vienas butelis virtų lęšių suteikia apie 18 gramų baltymų, o tai prilygsta trims kiaušiniams! Jų „tėvai”, kvasolės ir avinžirniai, nedaug atsilieka: butelyje virtų juodųjų kvasolių yra 15 gramų baltymų ir tiek pat ląstelių, o avinžirniuose – 15 gramų baltymų ir 13 gramų ląstelių. Pupelių lengva dėti į sriubas, salotas arba iš jų gaminti paštetus, pavyzdžiui, humusą. Jos ne tik verčia, bet ir palaiko vaistažolių sistemos sveikatą.
Nepamirškite grūdinių kultūrų ir makaronų. Pavyzdžiui, viename buteliuke virtos kvinojos yra 8 g baltymų, todėl ji yra puiki alternatyva ryžiams ar graikiškiems. Be to, kinva yra visavertis baltymas, nes jo sudėtyje yra visos devynios nepakeičiamos aminorūgštys. Senamadiški faro kviečiai gali pasigirti 6 g baltymų pusėje buteliuko gatavo produkto. Nustebins net įprasti pilno grūdo makaronai: porcijoje virtų spagečių yra apie 7 gramus baltymų. Tai reiškia, kad sotus vakaras gali būti ne tik be angliavandenių, bet ir be baltymų.
Kaip matote, pakankamai baltymų galite gauti ne tik iš mėsos ir kiaušinių. Į savo kasdienį racioną įtraukdami pupeles, neskaldytus grūdus ir kokybiškus makaronus ne tik pagerinsite savo valgiaraštį, bet ir labai prisidėsite prie raumenų, širdies ir bendros savijautos. Eksperimentuokite, derinkite skirtingus produktus ir atraskite naujus skonius, nes subalansuota mityba yra paprasta, skani ir labai sveika.