4 sunkios ligos, kurių vystymuisi turi įtakos paprasta druska

Kad nepakenktumėte savo sveikatai, gydytojai rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau kaip 5 gramus druskos. Dauguma suaugusiųjų nuolat viršija šią normą, dažnai to net nesuvokdami: daugelyje produktų yra konservuotos druskos, o paruoštas maistas (ypač greitasis maistas) yra tiesiog prisotintas natrio. Tuo tarpu nuolatinis leistinų suvartojamos druskos normų viršijimas yra labai pavojingas mūsų sveikatai ir gali lemti sunkių ligų išsivystymą. Sudarėme sąrašą kai kurių ligų, kurių riziką galima smarkiai sumažinti paprasčiausiai kasdien valgant mažiau druskos.

Su amžiumi susijusi demencija

Kuo didesnis natrio kiekis kraujyje, tuo didesnė kognityvinių sutrikimų rizika: tokią išvadą padarė Kolorado universiteto mokslininkai, stebėję penkis tūkstančius savanorių. Kaip parodė eksperimento rezultatai, vyresniems nei 65 metų žmonėms, reguliariai gaudantiems druskos, 30 % padidėjo rizika susirgti vikvakterine demencija.

Akmenys nirkas

Jei valgome per daug druskos, kepenyse padidėja tulžies kiekis, o tai yra vienas iš pagrindinių rizikos veiksnių, galinčių sukelti apatinių plaučių ligas ir akmenų juose susidarymą. Net jei dabar jūsų nirtys tvarkingos ir gerai susitvarko su savo darbu, svarbu kontroliuoti druskos kiekį – tam, kad kuo ilgiau išsaugotumėte savo sveikatą.

Skrandžio sutrikimai

Druskos perteklius pats savaime negali išprovokuoti skrandžio opos, tačiau jei gleivinė jau yra pažeista Helicobacter pylori bakterijų, natrio trūkumas gali keliskart padidinti riziką.

Hipertenzija

Druska organizme sulaiko ric rūgštį, dėl to širdis dirba sunkiau – ir galiausiai padidėja kraujospūdis. Jei jūsų kraujospūdis nuolat padidėjęs (130/90 ar didesnis), gali tekti vartoti mažiau druskos.

Taip pat skaitykite:  Raktas į ilgaamžiškumą - kiekvienuose namuose populiarus produktas
0 Shares:
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Siūlome paskaityti