O jeigu galėtumėte pagerinti savo širdies sveikatą ir smegenų veiklą pakeitę mitybą? Bostono universiteto Medicinos mokyklos tyrėjai nustatė, kad valgydami daugiau augalinio maisto, pavyzdžiui, uogų ir lapinių daržovių, ir ribodami maisto produktų, kuriuose gausu sočiųjų riebalų, bei gyvūninės kilmės produktų, vartojimą, galite sulėtinti širdies nepakankamumo (ŠN) progresavimą ir galiausiai sumažinti kognityvinio nuosmukio ir demencijos riziką.
Širdies nepakankamumas (ŠN) paveikia daugiau nei 6,5 milijono suaugusiųjų Jungtinėse Valstijose. Be žalingo poveikio daugeliui organų sistemų, širdies nepakankamumas yra susijęs su didesne kognityvinio nuosmukio ir demencijos rizika. Panašiai ir širdies struktūros bei funkcijos pokyčiai (širdies remodeliacija), kurie atsiranda prieš širdies nepakankamumą, yra susiję su prasta kognityvine funkcija ir smegenų sveikata.
Tarp rekomenduojamų gyvenimo būdo priemonių karščio pylimams išvengti yra tokios dietos kaip Viduržemio jūros dieta (MIND) ir dietos metodai hipertenzijai sustabdyti (DASH), kurioms būdingas didelis augalinės kilmės maisto produktų vartojimas. Tačiau vis dar neaišku, ar ši dieta, kurioje daugiausia dėmesio skiriama maisto produktams, kurie, kaip manoma, skatina neurokognityvinę sveikatą, sušvelnina širdies struktūros ir funkcijos pokyčius (širdies remodeliaciją).
Tyrėjai nustatė, kad MIND dieta, kuri pabrėžia uogas ir lapines žalias daržoves, tuo pačiu ribojant maisto produktus, kuriuose gausu sočiųjų riebalų ir gyvūninės kilmės produktų, teigiamai veikia širdies kairiojo skilvelio, kuris atsakingas už deguonimi prisotinto kraujo pumpavimą po visą kūną, funkciją.
Mokslininkai įvertino 2512 Framinghamo širdies tyrimo (palikuonių kohortos) dalyvių mitybos ir echokardiografinius duomenis, palygino jų MIND mitybos balus su širdies struktūros ir funkcijos rodikliais ir pažymėjo, kad dieta, kurioje pabrėžiamas maistas, kuris, kaip manoma, skatina neurokognityvinę sveikatą, taip pat slopina širdies remodeliaciją.
Nors Xantakis pripažįsta, kad sveikos mitybos laikymasis ne visada gali būti lengvas ar tinkantis prie šiandienos įtempto grafiko, žmonės turėtų dėti visas pastangas laikytis sveikos mitybos, kad sumažintų ligų riziką ir pasiektų geresnę gyvenimo kokybę.