Atrodo, kad nėra maistingesnio ir naudingesnio produkto žmogaus organizmui nei skumbrė.
Skumbrės valgymas gali būti naudingas jūsų sveikatai keliais būdais – nuo širdies sveikatos apsaugos iki ilgaamžiškumo palaikymo.
Nauda atsiranda dėl didelio omega-3 riebalų rūgščių kiekio, kurios padeda išvengti kraujo krešulių susidarymo ir mažina riebalinių sankaupų kaupimąsi arterijose.
Skumbrės nauda
Riebiose žuvyse, tokiose kaip skumbrė, tunas, lašiša ir silkė, yra daugiau omega-3 riebalų rūgščių. Tyrimai rodo, kad omega-3 riebalai gali apsaugoti širdies ir kraujagyslių sveikatą, mažindami insulto ir širdies ligų riziką .
Žuvyje taip pat yra riebaluose tirpių vitaminų A, D ir E, taip pat polinių lipidų. Šie naudingi junginiai gali sumažinti uždegimą, trigliceridų kiekį, oksidacinį stresą ir kraujospūdį, taip pat pagerinti kraujagyslių funkciją.
Ekspertai rekomenduoja du kartus per savaitę suvalgyti dvi porcijas riebios žuvies, kad sumažėtų širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
Skumbrė yra omega-3 riebalų rūgščių, įskaitant DHR, kurios yra labai svarbios smegenų funkcijai, šaltinis. Omega-3 riebalų rūgštys padeda mąstyti ir apsaugo smegenų ląsteles.
Kai kurie tyrimai rodo, kad valgant daugiau omega-3 riebalų rūgščių iš žuvies, galima sumažinti Alzheimerio ligos, demencijos ir kitų kognityvinių problemų riziką.
Žuvis taip pat gali padėti numesti svorio ir išlaikyti sveiką svorį. Tyrimai rodo , kad kuo daugiau baltymų valgote, tuo sotesni jaučiatės. Trijų didelių ilgalaikių tyrimų duomenys rodo, kad didelis žuvies ir omega-3 riebalų rūgščių vartojimas gali padėti sumažinti su ilgalaikiu svorio augimu susijusių genų poveikį.
Mokslininkai nustatė, kad valgant daug skaidulų turintį maistą, įskaitant žuvį, žmonės gyvena ilgiau ir sumažina širdies ligų bei kitų lėtinių ligų riziką. Nenuostabu, kad žuvis yra pagrindinė garsiosios Viduržemio jūros dietos dalis.
Skumbrė yra labai turtinga B grupės vitaminų, kurie padeda paversti suvalgytą maistą energija. B grupės vitaminai taip pat padeda raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui.
Skumbrė taip pat gausu mineralų – magnio, fosforo ir seleno. Magnis dalyvauja daugiau nei 300 organizmo reakcijų, įskaitant raumenų ir nervų funkciją, taip pat kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje ir kraujospūdį.
Fosforas yra būtinas energijos gamybai ir kaulų sveikatai. Selenas yra svarbus skydliaukės sveikatai ir apsaugai nuo laisvųjų radikalų.
Skumbrės valgymo rizika
Nors skumbrė turi daug naudos sveikatai, ją valgant kyla tam tikrų pavojų. Tiesa ta, kad joje gali būti didelis gyvsidabrio kiekis. Vienas iš pagrindinių būdų, kaip žmonės yra veikiami gyvsidabrio, yra valgant užterštą žuvį. Gyvsidabris gali pažeisti centrinę nervų sistemą, plaučius ir inkstus. Vaisiaus smegenys yra ypač jautrios gyvsidabriui, todėl vaikai ir nėščios ar krūtimi maitinančios moterys turėtų vengti žuvies, kurioje yra daug gyvsidabrio.
Žuvis taip pat yra mikroplastiko šaltinis. Šios mažytės plastiko dalelės gali patekti į žarnyną, būti absorbuojamos ir sukelti oksidacinį stresą, ląstelių pažeidimus bei išplisti į kitus audinius.
Patarimai, kaip saugiai valgyti žuvį
Stenkitės valgyti žuvį saikingai – suaugusiesiems – 340 g jūros gėrybių per savaitę. Rinkitės jūros gėrybes, kuriose yra mažiau gyvsidabrio. Atlanto ir Ramiojo vandenyno skumbrės yra vienos iš jūros gėrybių rūšių, kuriose yra mažiau gyvsidabrio.
Įsitikinkite, kad šviežia žuvis yra šaldytuve arba patiekiama ant storo šviežio ledo sluoksnio. Žuvis turėtų kvepėti šviežiai ir švelniai, o ne žuvimi ar rūgščiai.