Kreminė vištienos ir bulvių apkepėlė su pienu ir sūriu

Kodėl verta išbandyti?

  • Naudojamas paprastas karvės pienas (gali būti ir augalinis).
  • Tinka visai šeimai.
  • Lengvai pritaikomas pagal turimus ingredientus.
  • Puikiai pašildomas – tinka maisto ruošimui kelioms dienoms.

📝 Ingredientai (4 porcijoms)

Pagrindui:

  • 2 vištienos krūtinėlės arba šlaunelės be odos (~400–500 g)
  • 4–5 vidutinio dydžio bulvės
  • 1 vidutinis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 nedidelė cukinija (nebūtina, bet gaivina patiekalą)
  • 150 g fermentinio arba kietojo sūrio (pvz. Džiugo)

Padažui:

  • 500 ml pieno
  • 2 valg. šaukštai sviesto
  • 2 valg. šaukštai kvietinių miltų
  • Žiupsnis muskato riešuto
  • Druska, pipirai pagal skonį

Papuošimui:

  • Šviežios petražolės
  • Džiūvėsėliai (pasirinktinai)

👨‍🍳 Gaminimo eiga

1. Paruoškite produktus

  • Bulves nuskuskite ir supjaustykite plonais griežinėliais (kaip gratinui).
  • Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite.
  • Cukiniją tarkuokite stambia tarka (jei naudosite).
  • Vištieną supjaustykite plonais gabalėliais ar juostelėmis.

2. Kepkite vištieną

  • Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus, trumpai apkepkite vištieną su svogūnu ir česnaku (~5 min), kol apskrus, bet neiškeps iki galo.
  • Pagardinkite druska, pipirais.

3. Paruoškite padažą

  • Į puodą įdėkite sviesto, kai ištirps – suberkite miltus ir gerai išmaišykite (kad nesusidarytų gumuliukai).
  • Po truputį pilkite pieną, nuolat maišydami, kol susidarys vientisa, tiršta, šilto bešamelio konsistencija.
  • Pagardinkite druska, pipirais, trupučiu muskato.

4. Sudėkite apkepą

  • Į kepimo formą dėkite sluoksniais: bulves, vištieną su svogūnais, cukiniją, padažą, truputį tarkuoto sūrio.
  • Kartokite, kol pasibaigs produktai.
  • Viršų apibarstykite likusiu sūriu, jei norite – trupučiu džiūvėsėlių dėl traškumo.

5. Kepkite

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
  • Kepkite ~40–50 min, kol bulvės suminkštės, viršus apskrus.
  • Leiskite pastovėti 10 min prieš pjaustydami.

💡 Patarimai

  • Norite vegetariškos versijos? Vietoj vištienos naudokite virtus lęšius ar keptą tofu.
  • Padažą galima pagardinti grybais, kario prieskoniais arba garstyčiomis.
  • Tinka tiek šviežias, tiek pašildytas kitą dieną.
Taip pat skaitykite:  Burokai ir jų nauda sveikatai

🧠 Nauda sveikatai

  • Pienas – kalcio, baltymų ir B grupės vitaminų šaltinis.
  • Bulvės – sotumo jausmas, vitamino C.
  • Vištiena – liesas baltymas, padedantis raumenų atsigavimui.
  • Sūris – skonis + kalcis.

🍽 Patiekite su:

Lengva daržovių sriuba prieš pagrindinį patiekalą

Gaiviomis salotomis su alyvuogių aliejumi ir citrina

Pomidorų padažu šalia

0 Shares:
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Siūlome paskaityti