Žuvis turėtų būti kiekvieno žmogaus mitybos racione, nes joje yra svarbiausių vitaminų ir mikroelementų. Norint paruošti skanią ir pikantišką aistrą, būtina ją tinkamai pasirinkti.
Dažnai perkame šaldytą žuvį. Peržiūrėkite šiuos patarimus, kurie padės teisingai pasirinkti.
Išorinė pelekų ir uodegos išvaizda
Jei giliai užšaldyta žuvis išlaiko pelekų ir uodegos vientisumą, tai rodo, kad ji buvo užšaldyta, transportuota ir konservuota naudojant tinkamą technologiją. Žuvį išgaudyti ir apdoroti neprarandant kokybės išmokome jau seniai. Todėl uodegos ir pelekų nebuvimas gali reikšti, kad žuvis buvo per ilgai užšaldyta, laikoma per ilgai ir mėtoma iš vienos vietos į kitą.
Skerdenos būklė
Atidžiai apžiūrėkite skerdeną, neturi būti dėmių, įlenkimų, oda turi būti be vientisumo pažeidimų. Ji neturėtų būti Z raidės formos – tik lygi. Tai padeda suprasti, kaip su žuvimi buvo elgiamasi ją vežant. Jei gyva žovk, vadinasi, žuvis buvo ilgai laikoma. Kuo ji didesnė, tuo arčiau ilgaamžiškumo laikotarpio pabaiga, galbūt jis jau pasibaigęs. Visiškai normalu, kad kai kurių rūšių žuvys parduodamos be galvų. Jei pamatytumėte lydekos galvą, vargu ar ją pirktumėte.
Žuvų tinklai
Dauguma pirkėjų mano, kad šiais laikais geriau pirkti šonkauliukų filė. Siekdami išsaugoti jos kokybę, gamintojai ją „įpakuoja” į glazūrą. Glazūros kiekis neturėtų būti didesnis nei 5 % viso žuvies svorio. Plona glazūra – tai permokėjimas už vandenį. Pati glazūra lemia žuvies kokybę. Ji turi būti traški, bet ne marga. Neturėtų susidaryti įspūdis, kad ji buvo pabarstyta sniegu. Nes šaldymo metu plaukai gali suplėšyti vilnos pluoštus ir nebus nei skonio, nei geros išvaizdos.
Atšildymo technologija
Daugelis ponų yra įpratę ryte ištraukti sušaldytą žuvies skerdieną, kad per naktį ji atitirptų. Tai labai blogas įprotis, nes taip sunaikinamos visos naudingosios ryžių savybės ir pasikeičia mėsos kokybė. Žuvį rekomenduojama atitirpinti 4 laipsnių Celsijaus šilumos temperatūroje – viršutinėje šaldytuvo dalyje. Tai trunka apie aštuonerius metus. Todėl kartais nepatingėkite išimti žuvies iš šaldiklio vakare, kad galėtumėte ją paruošti kitos dienos vakare. Jei po atitirpinimo pastebėsite, kad yra per daug vandens, vadinasi, buvo pažeistos laikymo ar šaldymo sąlygos. Ateityje turėtumėte rinktis kitą gamintoją arba pardavėją.