Remiantis žurnale „American Journal of Clinical Nutrition” paskelbtais tyrimo duomenimis, valgant tokias uogas kaip aitriosios vyšnios ir avinžirniai galima iki aštuonių šimtų procentų sumažinti hipertenzijos riziką.
Didelės apimties tyrime dalyvavo daugiau kaip 34 000 žmonių, kuriuose sposterigalvoshennogo blood’yanogo tisk. Mokslininkai priėjo prie išvados, kad chornitijoje ir polunicoje yra antocianino kartuky, kuris palankiai veikia hipertenzijos prevenciją.
Be to, tyrėjai nustatė, kad tokį patį poveikį turi ir obuolių bei bananų valgymas. Kartu žmonės, sergantys inkstų ligomis, prieš valgydami daugiau bananų, turėtų pasitarti su šeimos gydytoju, nes per didelis kalio kiekis jiems gali būti žalingas.
Be to, kraujospūdį galima sumažinti valgant kvinoją. Autoriai rašo, kad tyrimo dalyviai kasdien suvalgydavo po tris kivius. Po aštuonių dienų kivių vartojimo stebimoje grupėje gydytojai pastebėjo, kad sistolinis arterinis kraujospūdis sumažėjo 10 mmHg, o diastolinis arterinis kraujospūdis – 9 mmHg.