Naujo Edith Cowen universiteto (ECU) atlikto tyrimo duomenimis, mityba, kurioje gausu vaisių ir daržovių, mažina streso lygį.
Tyrime buvo nagrinėjamas ryšys tarp vaisių ir daržovių vartojimo ir streso lygio daugiau nei 8600 australų nuo 25 iki 91 metų amžiaus, kurie dalyvavo Australijos diabeto, nutukimo ir gyvenimo būdo (AusDiab) tyrime, atliktame Bakerio širdies ir diabeto institute.
Rezultatai parodė, kad žmonių, kurie per dieną suvalgydavo ne mažiau kaip 470 g vaisių ir daržovių, streso lygis buvo 10 proc. mažesnis nei tų, kurie suvalgydavo mažiau kaip 230 g. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja per dieną suvalgyti ne mažiau kaip 400 gramų vaisių ir daržovių.
ECU Mitybos tyrimų instituto vyriausioji tyrėja ir doktorantė Simone Radavelli-Bagatini teigė, kad šis tyrimas sustiprina ryšį tarp su maistu gaunamų vaisių ir daržovių ir psichinės gerovės.
„Nustatėme, kad žmonės, kurie valgo daugiau vaisių ir daržovių, patiria mažiau streso nei tie, kurie jų valgo mažiau, o tai rodo, kad mityba vaidina svarbų vaidmenį psichologinei gerovei”, – sakė S. Radavelli-Bagatini.
Sveikata ir nuotaika
Nors vis dar neaišku, kaip vaisių ir daržovių valgymas veikia stresą, M. Radavelli-Bagatini teigė, kad tam įtakos gali turėti pagrindinės maistinės medžiagos.
„Daržovėse ir vaisiuose yra svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitaminų, mineralų, flavonoidų ir karotenoidų, kurie gali sumažinti karščio ir oksidacinį stresą bei pagerinti psichinę savijautą”, – sakė ji.