Užplikytos arbatos skonį ir saldumą sunaikina oksidacijos procesas. Arbatos, kurios gamybos proceso metu visai neoksiduojamos arba oksiduojamos nedaug, ilgai neišlaiko šviežumo. Tai pasakytina apie žaliąją, geltonąją ir baltąją arbatą. Juodosios ir oolong arbatos atveju tikimybė greitai išgerti yra minimali.
Norėdami kuo ilgiau mėgautis paruošto gėrimo skoniu, turėtumėte išmokti, kaip tinkamai išsaugoti arbatą. Padės keli paprasti patarimai.
Arbata ir rūgšti
Arbatos lapeliai laikui bėgant toliau oksiduojasi veikiami rūgštelės. Net jei jie laikomi sandariame inde, tam tikras oro kiekis vis tiek pateks į vidų. Idealus sprendimas – vakuuminė pakuotė. Tačiau šis metodas tinka tik stipriems arbatos lapeliams. Vakuuminis švelnių lapelių sandarinimas paprasčiausiai juos išsklaidys, rašo „Teapicure”.
Šilumos šaltinis
Kai kurių rūšių žaliąją ir geltonąją arbatą geriausia laikyti šaldiklyje arba šaldytuve, nes žema temperatūra greičiausiai slopina oksidacijos reakcijas. Tačiau darykite tai teisingai, kad ant lapų nesusidarytų kondensato. Tam tikslui arbatą reikėtų perpakuoti į mažus maišelius ir kiekvieną jų atidarius naudoti mėnesį. Prieš dėdami maišelius į šaldiklį, turėtumėte iš jų pašalinti kuo daugiau oro. Priešingu atveju rūgštys kondensuosis ir ant lapelių paviršiaus susidarys kalkės. Be to, svarbu prisiminti, kad arbatos maišelio negalima atidaryti iš karto, jei jis buvo šaldiklyje – reikia duoti jam laiko pasiekti kambario temperatūrą.
Saulė
Iki šiol mokslininkai nėra priėję vieningos nuomonės apie saulės spindulių poveikį arbatai. Vieni mano, kad ji suteikia gėrimui metalo skonį, kiti įsitikinę, kad ji sukelia arbatos fotodehidrataciją. Ekspertų nuomone, vyksta teaflavino polimerizacijos, chlorofilo virtimo feofitinais ir antioksidantų oksidacinių pokyčių derinys.
Kvapo šaltiniai
Arbatos lapeliai greitai sugeria kvapus iš aplinkos. Ši savybė naudojama gaminant aromatizuotas arbatas, tačiau kai kuriais atvejais ji yra labiau žalinga nei naudinga. Kitaip tariant, arbatą geriau laikyti tokiose vietose, kur nėra stiprių kvapų. Specialistai nerekomenduoja arbatos laikyti medinėse dėžutėse, sandariuose stiklainiuose su humminiuvačiumi ir plastikiniuose induose.
Didesnis yra geresnis
Tuščiuose sandariuose induose arbata ištirps daug greičiau nei pilnuose. Kad arbata kuo ilgiau išliktų šviežia, rekomenduojama visą indą pripildyti arbata, o tada ją perkošti. Taip sumažinsite rūgštelės kiekį inde ir nepraleisite jokių išorinių kvapų. Šis metodas ypač svarbus fermentuotoms arbatoms išsaugoti.