Nitratai yra azoto rūgšties druskos, kurios veikia arterinį kraujospūdį. Pagrindiniai nitratų šaltiniai yra daržovės ir vaistažolės. Manoma, kad nitratai gali padidinti azoto oksido kiekį organizme, kuris savo ruožtu padeda kraujagyslėms išsiplėsti, todėl sumažėja kraujospūdis.
Mokslininkai išanalizavo 50 tūkst. žmonių duomenis ir nustatė, kad žmonių, kurių mityboje buvo produktų su nitratais, kraujospūdis buvo mažesnis. Be to, jie 26 % mažiau rizikavo susirgti širdies ligomis. Maisto produktai, kuriuose gausu nitratų:
- žalumynai (kopūstai, rukola, mangoldai, špinatai);
- grybai;
- petražolės;
- porai;
- salierai;
- ridikėliai;
- rugiai.
„Mūsų rezultatai parodė, kad kasdien suvalgydami po puodelį siriųjų (arba pusę puodelio virtų) daržovių, kuriose gausu nitratų, žmonės gali gerokai sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką”, – sakė gydytoja Kathryn Bondonno. Ji pridūrė, kad šis kiekis yra optimalus, todėl nereikėtų savęs versti valgyti daugiau.