Okainavos, geriausios Japonijos prefektūros, gyventojai garsėja ilga gyvenimo trukme ir maža su amžiumi susijusių ligų rizika. Manoma, kad jų ilgaamžiškumą labiausiai užtikrina vietinė mityba.
Kaip rašoma straipsnyje, paskelbtame žurnale Journal of the American College of Nutrition, Okinavos gyventojų mityba yra mažai kaloringa, bet gyvybiškai svarbi. Ypač ją įtvirtina fitonutrientai antioksidantų ir flavonoidų pavidalu, pažymėjo mokslininkai. Antioksidantai pasižymi potujnu antizapalnu veikimu ir gali sumažinti daugelio ligų, įskaitant širdies ligas ir kai kurias vėžio rūšis, riziką.
Iš tiesų, tyrimai rodo, kad visos dietos, susijusios su mažesne lėtinių ligų rizika, yra panašios į tradicinę vakarietišką mitybą: daug daržovių ir vaisių, mažiau vartojama mėsos, sočiųjų riebalų, cukraus, druskos ir riebių pieno produktų.
„Širdies ir kraujagyslių – kraujagyslių ligų, kai kurių rūšių vėžio rizikos mažinimas, taip pat oksidacinio streso mažinimas, shvidshche už visus, palankios tokiose dietose mažas sočiųjų riebalų kiekis, didelis antioksidantų kiekis ir žemo glikeminio spaudimo produktai”, – rašoma tyrime.
Mokslininkai priėjo prie išvados, kad mažo kaloringumo Okinavos dietos aspektas gali turėti lemiamą reikšmę ilgaamžiškumui. Tyrimo metu buvo nagrinėjami archyviniai duomenys apie šešių dešimtmečių Okinavos gyventojų (vyresnių nei 65 metų) sveikatą kasdienės mitybos kalorijų ribojimo klausimu.
Rezultate nustatyta, kad mažas kalorijų suvartojimas koreliuoja su nedideliu svorio didėjimu su amžiumi, mažu kūno masės indeksu (KMI) visą gyvenimą ir maža mirtingumo nuo su amžiumi susijusių ligų rizika.