Mikrošaldiklis yra vienas naudingiausių šiuolaikinio gyvenimo produktų. Jo greitas ritmas skatina taupyti laiką viskam, net ir maisto šildymui.
Tačiau daugelis žmonių yra susidūrę su tuo, kad po mikrošaldymo šiltas lieka tik indas (lėkštė arba indas), o jame esantis maistas vis dar šaltas. Be nemalonių pojūčių, kuriuos sukelia šaltas maistas, kyla ir tam tikrų pavojų, įskaitant pavojų sveikatai.
Per maistą plintančios ligos
Iki galo nesuvalgytas maistas gali tapti ligos priežastimi. Per maistą plintančios ligos – tai infekcinės ligos arba apsinuodijimai, kuriuos sukelia bakterijos, virusai arba cheminės medžiagos, patekusios į organizmą per užterštą vandenį arba maistą.
Dažniausias simptomas yra viduriavimas. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, per maistą plintančios ligos gali turėti ir rimtesnių pasekmių, pavyzdžiui, azoto ir kepenų funkcijos nepakankamumą, smegenų ir nervų sistemos sutrikimus, reaktyvųjį artritą, vėžį ir mirtį.
Maistas dažniausiai gali būti užterštas dėl maisto išsiliejimo. Toksiškos bakterijos gali išgyventi ant indo sienelių arba virtuvės paviršių, praneša Minesotos sveikatos departamentas. Jei maistas visiškai pašildomas ir po to laikomas šaldytuve, bakterijos ir virusai beveik visiškai žūsta.
Kodėl taip yra?
Priežastis, kodėl maistas gali būti ne visiškai pašildytas, yra mikrokrosnelės veikimo principas. Skirtingai nei įprastose viryklėse, kuriose šiluma sklinda iš centro į apačią, mikrošildytuvuose maisto indai šildomi iš šonų.
Siekiant išvengti nervingo maisto įkaitimo, specialistai rekomenduoja kaitinant maistą maišyti. Pasak Eat This, tai ypač svarbu šildant mėsą.