Įvardytas maisto produktų, kurių sirai neturėtų valgyti, sąrašas

Jei tam tikrus maisto produktus valgote neapdorotus, jie gali būti riebūs ir kenksmingi sveikatai. Specialistai įvardijo keletą maisto produktų, kuriuos prieš valgant visada reikėtų termiškai apdoroti.

Parostki

Parostai yra natūralūs produktai, todėl juose gali būti kenksmingų mikrobų. Gamintojai ant pakuotės dažnai pateikia įspėjimą: „netinkami vartoti stipriu pavidalu”. Vokietijos leidinyje „Focus” pateikta gera žinia visiems parostkų mėgėjams: jie yra naismachniškesni blanširuotu pavidalu. Tačiau net ir tokiu atveju, prieš gaminant juos reikia kruopščiai vimdyti.

Baklažanai

Panašiai kaip ir bulvėse, baklažanuose yra solanino. Tai silpnas nervų toksinas. Nedideli jo kiekiai nesukelia rimtų pasekmių. Tačiau suvalgius daug sirų baklažanų, jis gali sukelti galvos skausmą, žarnyno diskomfortą, pykinimą ir net vėmimą. Vokietijos maisto produktų asociacijos (DGE) ekspertai nerekomenduoja šių daržovių valgyti žalių.

Žaliasis kvasolis

Žaliosiose pupelėse yra avižų dvėselienos sporų, vadinamų fazinu. Ji sukelia pykinimą, galvos skausmą, vėmimą ir viduriavimą. Suvalgiusieji didelį kiekį sirų žaliųjų pupelių gali net mirti nuo apsinuodijimo. Kad sumažėtų nuodingo bilko, kvassol būtina virti bent dešimt minučių. Panaudoto vandens negalima išpilti.

Rabarbarai

Rabarbarų nerekomenduojama vartoti stiprios formos. Taip yra todėl, kad jame yra oksalo rūgšties, kuri sukelia nemalonų pojūtį burnoje ir gali sukelti virškinamojo trakto problemų. Virti rabarbarai turi mažai rūgšties.

Šeivamedžio uogos

Norint paruošti juoduosius šeivamedžius, jų uogas reikia trumpai kaitinti iki aukštesnės nei 80 °C temperatūros, kad būtų pašalintas sambunigrinas ir kitos sveikatai kenksmingos medžiagos. Taip mano Bavarijos vartotojų centro maisto ekspertė Susanne Moritz. Toksinas sambunigrinas sukelia vėmimą, viduriavimą ir šaltkrėtį.

Kiaušiniai

Visuose kiaušiniuose gali būti salmonelių ir jie laikomi didelės rizikos maisto produktais. Per pastaruosius kelerius metus kiaušinių sukeltų susirgimų skaičius gerokai sumažėjo, tačiau geriau jų nevalgyti. Salmonelėmis dažnai užsikrečiama vasarą – mikrobai mėgsta šilumą. Taip pat pavojingi produktai, kurių sudėtyje yra sieros bilok, pavyzdžiui, majonezas.

Taip pat skaitykite:  Įvardyti simptomai ant kojų, pagal kuriuos galima prognozuoti, kad kraujyje yra didelis cukrozės kiekis

Vištiena

Stiprioje vištienoje gali būti salmonelių ir kampilobakterijų bakterijų. Ekspertai teigė, kad maistas yra saugus, jei dvi minutes kaitinamas 70 °C temperatūroje.

Sūrio tešla arba borošas

Vartojant sūrią tešlą arba boružę gali prasidėti viduriavimas ir skrandžio spazmai. Borošas yra labai fermentuotas produktas. Ant jo gali atsirasti nešvarių mikrobų, kai įvairūs gyvuliai tvartuose kulia grūdus. Jei grūdai vėliau sumalami į boroshno, mikrobai lieka jame. Tik kai kuriuose gatavuose mišiniuose, pavyzdžiui, skirtuose kepimui ar keksiukams, yra termiškai apdoroto boroshno. Jis yra atsparus orkaitėje.

0 Shares:
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Siūlome paskaityti