Kepenys atlieka daugybę funkcijų, viena iš jų – kraujo filtravimas. Be to, jos gamina virškinimui skirtus riebalus ir palaiko medžiagų apykaitą. Jei organas veikia netinkamai, atsiranda aiškių simptomų, tarp kurių yra odos ir akių baltymų surūdijimas. Tačiau kovoti su problema ir išvalyti kepenis nuo toksinų galima ne tik skysčiais. Pasak fahivtsiv, neįvertinta pagalba šiuo klausimu suteiks natūralios priemonės.
Valymas žolelių ir prieskonių pagalba
Kepenims didelę naudą gali duoti dieta, kurioje gausu žolelių ir prieskonių. Vienas iš jų yra rostropša. Iš šios žolelės gaminamas populiariausias kepenų sveikatinimo papildas. Jos veiklioji medžiaga, silimarinas, pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Tyrimai rodo, kad jis skatina organų ląstelių regeneraciją.
Be to, verta pagalvoti apie ciberžolės vartojimą. Šis aromatingas auksinis prieskonis plačiai naudojamas indiškoje virtuvėje. Jis gerai žinomas dėl antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, kurios naudojamos net blogam kvapui gydyti.
Tam tikrų produktų vartojimas
Pirmiausia būtina vengti perdirbtų maisto produktų, citrusinių gėrimų ir alkoholio. Gydytojai rekomenduoja peržiūrėti mitybos racioną įtraukiant į jį daugiau sveikų maisto produktų. Tai yra, pvz:
* uogų, ypač ryškiai rausvų vyšnių, aviečių ir avižinių dribsnių. Jose yra antocianinų, kurie apsaugo kepenis nuo degimo;
* Kulbaba, kurios šaknys ir lapai pasižymi valomosiomis savybėmis;
* Citrusiniai vaisiai – apelsinai, greipfrutai ir citrinos. Juose yra d-limoneno, kuris apsaugo kepenis nuo oksidacinio streso, kurį sukelia daug riebalų turinti mityba;
* sodinės rūgštynės ir platanai – sonnanut, mygdalus ir žemės riešutų platanuose yra vitamino E, stipraus antioksidanto;
* fermentiniai produktai – naudingi probiotikai, padeda pašalinti toksinus iš žarnyno ir atsikratyti organizmui svarbių metalų;
* Brokoliuose, kopūstuose ir žiediniuose kopūstuose esantys gliukozinolatai gali padėti pašalinti toksinus iš kraujotakos;
* maisto produktai, didinantys glutationo, stipraus antioksidanto, gaminamo kepenyse, kiekį. Jis surenka toksinus ir pašalina juos iš kepenų. Daugiausia jo yra špinatuose, avokaduose ir šparaguose;
* Žalioji arbata – jos fitocheminės medžiagos palankiai veikia kepenų detoksikaciją.