„Ajika” yra kaukazietiškas prieskonis. Tai gervuogių, juodųjų pipirų, prieskoninių žolelių ir druskos mišinys. Ekspertų teigimu, panašus prieskonių rinkinys ne tik suteiks aistrai „kepimo galios”, bet ir bus naudingas sveikatai.
Pradžiai mokslininkai papasakojo, kaip išsirinkti tinkamą produktą. Jie pabrėžė, kad priklausomybių neturėtų būti per daug reta. Kai kuriais atvejais džiovintus prieskonius galima skiesti okropu, pridūrė ekspertai.
Be to, pasak jų, tradicinė prieskonių spalva yra juoda. Jei produkto sudėtyje yra saulėgrąžų alyvuogių ir pomidorų pastos, tai nėra adžika, sakė ekspertai. Be to, originaliame recepte nėra pomidoro.
Kuo naudingas šis prieskonis?
- Adžika turi daug vitamino C, kuris apsaugo organizmą nuo autaminozės.
- Vitaminas A savo ruožtu padeda kovoti su ankstyvu senėjimu, taip pat regėjimo sutrikimais, širdies ir kraujagyslių ligomis bei onkologinėmis ligomis. Be to, ši rechovina būtina spermos gamybai ir kiaušialąsčių vystymuisi.
- Kapsaicinas, kurio yra juoduosiuose pipiruose, padeda išvengti širdies ir sąnarių ligų. Apie tai pranešė Vermonto universiteto mokslininkai, išanalizavę tyrimo, kuriame dalyvavo 16 tūkst. žmonių, duomenis.