Vynuogės auginamos jau tūkstančius metų. Senovės civilizacijos mėgo šias uogas dėl jų naudingųjų savybių, kurios taip pat buvo naudojamos vyno gamyboje. Populiariausios vynuogių rūšys yra žaliosios, juodosios, juodosios ir ruginės. Be to, uogos būna ir su sėklomis, ir be jų.
Vynuogės laikomos labai naudingomis sveikatai dėl jose esančio didelio gyvybiškai svarbių medžiagų ir antioksidantų kiekio. Pagrindiniai jos privalumai apima daugybę poveikių.
Apsaugo nuo lėtinių ligų
Antioksidantai – tai spolukiai, padedantys atitaisyti laisvųjų radikalų padarytą žalą ląstelėms. Pastarieji, savo ruožtu, yra molekulės, kurios sukelia oksidacinį stresą organizme. Problema ta, kad oksidacinis stresas siejamas su keliomis lėtinėmis ligomis, įskaitant diabetą, vėžį ir širdies ligas.
Vynuogėse gausu daugybės galingų antioksidantų sokų. Pasak mokslininkų, didžiausia jų koncentracija yra odelėje ir usnyse. Be to, didžiausia šių medžiagų koncentracija nustatyta juodosiose vynuogėse. Jos jose išlieka net po fermentacijos. Štai kodėl juodas vynas nedideliais kiekiais laikomas naudingu sveikatai.
Apsaugo nuo tam tikrų rūšių vėžio
Vienas iš antioksidantų yra resveratrolis. Daugybė tyrimų parodė, kad jis saugo nuo širdies ligų, mažina kukrozės kiekį kraujyje ir saugo nuo vėžio.
Mokslininkai išsiaiškino, kad jis mažina uždegimą, blokuodamas piktybinių ląstelių augimą ir plėtimąsi organizme. Be to, vynuogėse yra kvercetino, antocianinų ir katechinų – visi jie pasižymi teigiamu poveikiu nuo vėžinių pabrinkimų. Konkrečiai įrodyta, kad jie mažina sergamumą storosios žarnos ir krūties vėžiu.
Mažina kraujospūdį.
150 g vynuogių yra 288 mg kalio, o tai sudaro 6 % įprastos normos. Šis mineralas būtinas normaliam arteriniam kraujospūdžiui palaikyti. Atlikus daugiau nei 12 000 suaugusiųjų tyrimą paaiškėjo, kad žmonėms, vartojantiems reikiamą kalio kiekį, rizika mirti nuo širdies ligų buvo mažesnė.
Gali sumažinti cholesterolio kiekį
Vynuogės gali sumažinti organizmą nuo didelio cholesterolio kiekio, nes sumažina šios medžiagos įsisavinimą. Mokslininkų teigimu, trys gurkšniai (500 g) juodųjų vynuogių per dieną per aštuonias savaites sumažina bendrojo ir „blogojo” cholesterolio kiekį kraujyje. Tačiau baltųjų vynuogių tokio poveikio nepastebėta.