Daugelis žmonių nesuvokia, kad šniaukščia sirupą, sako maisto ekspertas iš JAV Toby Amidoras.
Eksperto teigimu, sirupą reikėtų vartoti griežtai saikingais kiekiais – jo žalingumas gali sudaryti palankias sąlygas ilgalaikiams sveikatos sutrikimams atsirasti. Amerikos širdies asociacija nurodo, kad viena sirupo porcija yra 1,5 uncijos (maždaug 42 gramai), ir rekomenduoja per dieną nesuvartoti daugiau kaip trijų porcijų. Ekspertas teigia: nedaugelis žmonių vienu metu pasitenkina viena sirupo porcija, dažnai suvalgo daugiau. Taigi per dieną – jei žmogus mėgsta valgyti sirupą – galima suvartoti didelę produkto dozę.
Ekspertas paaiškino tokios priklausomybės nuo sirupo keliamą pavojų sveikatai ir jo žalingumą.
Padidėjusi makštis. Priklausomai nuo suvalgytų sirupų rūšies, su kiekviena porcija į mitybą įtraukiama iki 100 kalorijų. Kasdienis kalorijų papildymas šio produkto pavidalu gali lengvai praplėsti liemenį.
Skrandžio ir žarnyno problemos, vidurių užkietėjimas. Vartojant sirupą, kaip ir bet kuriuos kitus pieno produktus, padidėja skrandžio problemų, dujų, pilvo pūtimo rizika (ypač tiems, kurie gali netoleruoti laktozės). Ekspertas teigė, kad nemalonių simptomų atsiradimas suvalgius sirupo yra priežastis apsilankyti pas gydytoją ir informuotis.
Specialistai turėtų teikti pirmenybę baltų rūšių sirupams – juose mažiau riebalų.
Padidėjęs natrio kiekis. Sirai turi daug natrio. Esant padidėjusiam kraujospūdžiui rekomenduojama palaikyti 2400 miligramų natrio per dieną arba mažiau, sako ekspertas. Hipertonikai turėtų žinoti, kiek natrio yra jų mėgstamame sirupe, o kiti turėtų vengti mažai natrio turinčių variantų.