Nustatyta, kad obuolių avižiniai dribsniai yra geras papildas, mažinantis cucre kiekį kraujyje.

Diabetas yra pavojinga liga, kuri išsivysto, kai kasa negamina pakankamai insulino (hormono, reguliuojančio cukraus kiekį kraujyje) arba kai organizmas negali jo veiksmingai panaudoti. Mokslininkai nustatė, kad paprastos obuolinės avižos didina jautrumą insulinui ir mažina cucr kiekį kraujyje.

Arisono universiteto Mitybos katedros mokslininkų grupė atliko atitinkamą tyrimą. Jų eksperimente dalyvavo 10 cukriniu diabetu sergančių ir 19 šia liga nesergančių žmonių. Aštuoniems iš jų buvo nustatytas padidėjęs jautrumas insulinui, o 11 – atsparumas.

Tyrimo metu visi dalyviai nevartojo vaistų nuo diabeto, bet vartojo obuolių avižų užpilą arba placebą. Tirpalą sudarė 20 g obuolių aštuonkojo, 40 g vandens ir 1 arbatinis šaukštelis tirpiklio miltelių. Praėjus dviem minutėms po ozto arba placebo vartojimo, dalyviai pavalgė.

Gliukozės mėginiai kraujyje buvo imami vidurnaktį ir praėjus 30 bei 60 minučių po valgio. Palyginti su placebu, oztu vartojimas padidino atsparių insulinui žmonių jautrumą insulinui per 60-ties kvilinų intervalą po valgio. Diabetu sergantiems asmenims jautrumas insulinui taip pat padidėjo, tačiau jie nebuvo tokie reikšmingi.

Diabetikų grupė taip pat pranešė apie tyrimą, kuris parodė, kad obuolių avižos gali reikšmingai sumažinti gliukozės kiekį kraujyje po valgio.

Eksperimento metu dalyviai dvi dienas laikėsi standartinio mitybos plano su vienu svarbiu skirtumu: kai kurie iš jų prieš miegą išgėrė du valgomuosius šaukštus obuolių sulčių su 30 g sirupo. Nustatyta, kad obuolių avižų vartojimas prieš miegą gali teigiamai paveikti gliukozės koncentraciją 2 tipo cukriniu diabetu sergančių žmonių organizme ryte atsibudus.

Taip pat skaitykite:  Ar karštas vanduo su citrina naudingas sveikatai: visa tiesa apie daug reklamuojamą „stebuklingą gėrimą“
0 Shares:
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Siūlome paskaityti