Okinavos dieta vengia kiaušinių, pieno, sūrio, sviesto ir baltųjų ryžių, o vietoj to valgo saldžiąsias bulves, neskaldytus grūdus, ankštinius augalus ir daržoves.
Okinavos dieta ir jos nauda sveikatai
Tyrimai rodo, kad ilgaamžiškumu garsėjantys Okinavos gyventojai savo sveikatą iš dalies priskiria gyvenimo būdui ir mitybai. Pasak verywellhealth.com, Okinavos dieta turi daug privalumų: ji siejama su ilgesne gyvenimo trukme, mažesne su amžiumi susijusių ligų rizika, padeda palaikyti širdies sveikatą bei kontroliuoti svorį ir cukraus kiekį kraujyje.
Pagrindinės naudos
- Ilgesnė gyvenimo trukmė
Augalinė, mažai kalorijų turinti mityba, būdinga Okinavos dietai, gali prisidėti prie ilgaamžiškumo ir sumažinti įvairių ligų riziką. - Kognityvinės sveikatos palaikymas
Omega-3 riebalų rūgštys ir antioksidantai, esantys žuvyse, sojoje, ciberžolėje bei jūros dumbliuose, gali turėti neuroprotekcinį poveikį ir padėti išvengti su amžiumi susijusių kognityvinių sutrikimų. - Mažesnė lėtinių ligų rizika
Okinavos gyventojai rečiau serga diabetu, širdies ligomis ar vėžiu. Priešuždegiminės dietos savybės padeda mažinti tokių ligų tikimybę. - Širdies sveikata
Mityboje mažai sočiųjų riebalų, bet gausu žuvies, folatų ir skaidulų, kurie palaiko gerą širdies ir kraujagyslių būklę. - Uždegimo mažinimas
Antioksidantų gausus maistas padeda slopinti uždegiminius procesus, susijusius su įvairiomis lėtinėmis ligomis. - Stiprūs kaulai
Tokie produktai kaip tofu ir žalialapės daržovės suteikia daug kalcio, kuris saugo nuo lūžių. - Svorio kontrolė
Daug skaidulų turintis ir mažai kalorijų aprūpinantis maistas padeda išlaikyti normalų svorį. Be to, Okinavos tradicija valgyti iki 80 % sotumo mažina persivalgymo riziką. - Stabilesnis cukraus kiekis kraujyje
Žemo glikemijos indekso produktai užtikrina lėtą cukraus kiekio kraujyje kilimą ir padeda mažinti 2 tipo diabeto riziką. - Sveikas žarnynas
Skaidulų gausūs augaliniai produktai palaiko žarnyno mikrobiotą ir mažina virškinimo sutrikimų tikimybę.
Okinavos dietos principai
- Natūralus maistas – daug daržovių, ankštinių, saldžiųjų bulvių, neskaldytų grūdų.
- Kalorijų ribojimas – valgoma sąmoningai, iki 80 % sotumo.
- Augalinis pagrindas – tradicinėje dietoje dominuoja augaliniai produktai, žuvies ar mėsos kiekis labai mažas.
- Ribojami pieno produktai ir rafinuoti grūdai – vengiama pieno, sūrio, sviesto, kiaušinių bei baltųjų ryžių.
Nors šiuolaikinė Okinavos dietos versija kiek lankstesnė ir leidžia dažniau vartoti mėsą, jos esmė išlieka ta pati – augalinė, maistinga ir saikinga mityba, padedanti išlaikyti sveikatą bei ilgaamžiškumą.